F2447789-3359-49C8-BA40-E2C2EB8B5592

MELK;

Een vraagje, waar staat op dit moment uw melk (en dan niet de melk van de kalveren, maar de melk die u zelf drinkt)?

Staat deze op de ontbijttafel, omdat u nu aan het ontbijten bent?

Staat deze nog op de ontbijttafel, omdat u vanmorgen ontbeten hebt en morgen bij het ontbijt toch weer melk wil drinken?

Staat het in de vensterbank, want daar blijft een pak melk zo lekker op staan?

Of staat het in de koelkast?

Ik hoop de eerste of laatste optie!

En waarom zet u de melk in de koelkast?

Is dat omdat het pak dan uit het zicht is? Omdat er op het pak staat dat u het in de koelkast moet bewaren? Of omdat u inmiddels weet dat als u het langere tijd buiten de koelkast bewaart, er vreemde klontjes in gaan drijven en je er potentieel wat misselijk van wordt als je het nog drinkt???

Van melk is het duidelijk, zeker de gepasteuriseerde versie is beperkt houdbaar en erg bederfelijk. Het is een automatisme het pak na gebruik in de koelkast terug te zetten.

Voor uw medicijnen zou hetzelfde moeten gelden!

Farmaceuten doen vreselijk hun best medicijnen te produceren die nog lang na productie houdbaar zijn en die na openen zo lang mogelijk stabiel blijven. Dit doen ze door toevoegingen, verpakkingen en ook voorschriften, hoe u de medicijnen moet bewaren. Dit is niet voor niets!

Houdbaarheid

Net als op uw pak melk staat er een uiterste houdbaarheid op medicijnen. Tot deze datum garandeert de fabrikant dat het middel in voorgeschreven dosering goed werkt en het middel veilig te gebruiken is. Voorwaarde: het middel moet op juiste wijze zijn opgeslagen.

Lichtinvloed

Als een medicijn erg licht gevoelig is, zal het in een kartonnen verpakking geleverd worden en vaak ook nog in donker glas verpakt worden. U kunt er vanuit gaan dat, als u zo’n flesje in de vensterbank zet, de werking van het middel snel terug loopt. Of erger nog, er vinden onder invloed van licht reacties plaats in het flesje. Helaas levert dit niet dezelfde klontjes als in de melk, want dan zouden we direct doorhebben dat dit middel niet goed meer is.

Aan het flesje zie je niets, dus dat zal echt nog wel goed zijn….. of zou het net als de bedorven melk ongewenste effecten hebben? Daar wij kalveren behandelen die daarna in de voedselketen belanden, mogen we daar geen risico’s mee lopen.

Temperatuur

Hetzelfde verhaal geldt uiteraard voor middelen die gekoeld bewaard moeten worden, of medicijnen die juist niet in de koelkast moeten.

Aanprikken

Dit geschreven hebbende, gelijk aandacht voor de volgende fase: u heeft de medicijnen netjes bewaard en gaat ze aanprikken……

Indien u hier een reeds gebruikte naald voor pakt (omdat die toch al op de spuit zit), kunt u met de vuile naald besmettingen of vervuiling in het flesje achter laten. Naast bacteriën, kunnen dit ook schimmels en gisten zijn. De kans dat dit bij volgende, te behandelen kalveren problemen geeft, is niet ondenkbaar. Advies dus om hygiënisch te werken.

En als u dit dan ook al netjes uitvoert kan er nog een probleem zijn. De rubber doppen die op injectiemiddelen zitten zullen de eerste keren met aanprikken netjes sluiten. Naarmate het flesje vaker aangeprikt wordt, zal de kwaliteit van het rubber minder worden, waardoor er voor micro-organismen mogelijkheden zijn om van buitenaf het flesje in te wandelen. Hoe schoner de dop en het flesje, hoe kleiner het risico, maar zelfs bij zichtbaar schone flesjes zijn problemen niet ondenkbaar. Aangeprikte flesjes zijn dus beperkt houdbaar.

Opbergen

Wanneer wij bij u op bezoek zijn, laten wij, als dat nodig is, medicijnen achter. Vaak zetten wij dit in de hygiënesluis. Zo hoeven wij niet nog een keer uw bedrijf te betreden.

Zorg dat na het afleveren de medicijnen netjes op de juiste plaats worden opgeborgen.

Zorg er ook voor dat de medicijnen in een aparte kast staan. Bestrijdingsmiddelen horen niet in dezelfde kast thuis. Dit om risico van vervuilen van medicijnen te voorkomen.

Samenwerkend aan een betere diergezondheid.

Aanmelden voor de nieuwsbrief?