F2447789-3359-49C8-BA40-E2C2EB8B5592

Terugblik op het Symposium “Vaccineren: gezondheid voor een prikkie?”

Afgelopen 8 februari 2025 was het, na maanden voorbereiden, tijd voor het symposium van DAP Thewi! Op deze dag werd er aandacht besteed aan één van de grootste uitdagingen in de kalverhouderij, namelijk hoe houden we kalveren gezond?

Het symposium werd geopend door de dagvoorzitter en oprichter van DAP Thewi, Peter Theeuwes, die zijn rol als dagvoorzitter zeer goed in de vingers had. Daarna kwamen er een zevental sprekers voorbij die samen een geheel verhaal vertelden met de uitdagingen waar wij dagelijks mee te maken krijgen.

Veal Forward

De eerste spreker, Teus Kreuger (LTO kalverhouderij), nam ons mee met de gestelde doelen in het actieplan Veal Forward om een duurzame, vitale en rendabele kalversector voor de toekomst te creëren. De antibiotica reductie vlakt af en de maatschappij lijkt steeds meer verdeeld over vorm en omvang van de veehouderij in Nederland.Tijd om de sector verder te verbeteren met behulp van de vier pijlers: Goede zorg voor het kalf; Dierwaardige kalverhouderij; In balans met natuur en omgeving en Transparant samenwerken in de keten. De Veal Forward plannen zijn door SBK op papier gezet om meer inzicht te geven in wat de doelen zijn, wanneer ze uitgevoerd moeten worden en inzicht te geven in hoeveel onderzoeken er nog nodig zijn voordat het vertaald kan worden naar de praktijk. Het is immers nog niet in beton gegoten, maar vormt een heldere richtlijn.

Ziekteverwekkers

Vervolgens nam Henk Kuijk (MSD Animal Health) de microfoon over en vertelde over de ziekteverwekkers die luchtwegproblemen veroorzaken bij de kalveren, oftewel welke hebben we anno 2025 in het snotje? Hierbij kwamen zowel de virale en bacteriële aandoeningen aanbod en blijkt uit onderzoek dat (gelukkig) de besmettingen met IBR en BVD afnemen, maar dat Mycoplasma spp. en Mannheimia haemolytica nog voor vele problemen zorgen.

De derde spreker Daan Dercksen (Zoetis) haakte hier mooi op aan door verdere toelichting te geven op Mycoplasma Bovis. Dit is een zeer besmettelijke bacterie-achtige die een kalf al mee kan krijgen vanaf de geboorte en tot grote problemen kan leiden in zijn verder leven. Een ziektekiem die door zijn eigenschappen ook slecht op behandelingen reageert en daardoor voor vele schade zorgt bij het kalf. Gelukkig zijn er recente ontwikkelingen om deze schade in de toekomst mogelijk te beperken.

Blauwtong

Daarna was Monique Driesse (Boehringer Ingelheim) aan de beurt om de huidige situatie van het blauwtongvirus (BTV) toe te lichten. De meeste zullen ze ondertussen wel kennen, de blinde kalveren met of zonder zenuwverschijnselen. De impact van de verspreiding was groot in 2023 en 2024 en dit zal de komende tijd ook merkbaar blijven.

Ontwikkeling afweer

Na alle belangrijke ziekteverwekkers besproken te hebben was het tijd voor Jessica Hartjes en Niels Groot Nibbelink (Hipra) om uit te leggen hoe een kalf eigenlijk een afweer ontwikkelt en wat bijdraagt aan vermindering hiervan. Hierbij sprak het beeldmateriaal boekdelen. Het duurt namelijk enkele weken tot maanden voordat de ontwikkeling van de afweer van het kalf op het gewenste niveau is. Bij een goede biestvoorziening kan een kalf de eerste weken na geboorte doorkomen, maar het lichaam moet het daarna zelf doen. Vaccinaties kunnen hierbij een helpende rol spelen door kalveren op een veilige manier kennis te laten maken met een ziektekiem, waardoor er specifieke antilichamen gevormd kunnen worden. De resultaten waren helder: passend vaccineren ondersteunt een betere gezondheid en leidt tot verbetering van de resultaten.

Weerstand

Maar wat kunnen we doen als het kalf al ziek is of hoe kan het koppel ondersteund worden bij stressmomenten die weerstand verlagend zijn? Dit werd beantwoord tijdens de laatste twee lezingen van Angelique Rijpert-Duvivier (Elanco) en Chris Cornelis (Dopharma). Ziek zijn kost enorm veel energie die het lichaam moet vrijmaken. Dit leidt tot een overwerkte lever, afbraak van spieren en verlaging van groei in het kalf.

Daarnaast gebeurt er op celniveau in het lichaam en hele boel. Als een kalf stress ervaart leidt dit tot hoger gebruik van stoffen zoals mineralen en spoorelementen. Met als gevolg dat er niet altijd evenveel beschikbare voorraad is voor een correcte afweerreactie, of de reactie is zo heftig dat het juist leidt tot problemen. Door deze reactie te remmen of stoffen aan te vullen in het lichaam die dan verbruikt worden, kan de schade beperkt blijven. Stressmomenten moeten daarom zoveel mogelijk voorkomen worden maar een aantal zijn onvermijdelijk.

De dag eindigde in een goede discussie en gezellige borrel waarbij er creatieve ideeën met elkaar werden gedeeld. Het was een zeer geslaagde dag en namens DAP Thewi willen wij alle aanwezigen en ook de sprekers en sponsoren van harte bedanken!

Aanmelden voor de nieuwsbrief?